S’HA ACABAT REQUISAR MÒBILS?

Agafeu el mòbil! L’ús dels telèfons a l’aula

El programa educatiu mSchools busca una nova manera d’ensenyar i aprendre a partir de la tecnologia. Aviat no se sentirà a les aules allò de: “Apagueu els mòbils!”

BERNAT VILARÓ/ Diari Ara 14/2/14

Imatge

Mirar el mòbil d’amagat enmig de classe s’ha convertit en un art tan habitual com el de prendre apunts. Tot i això, les noves tecnologies poden ser útils fins i tot si s’utilitzen a classe amb una intencionalitat acadèmica. Amb aquest objectiu neix mSchools, una iniciativa que busca una nova manera d’ensenyar i aprendre, a més de millorar el rendiment acadèmic i reduir les taxes d’abandonament escolar.

Aquest programa educatiu té com a objectiu que els estudiants de secundària del país treballin amb tecnologia mòbil a través de la creació i ús de solucions mòbils. A més, posiciona Catalunya com a capdavantera en la implantació d’un nou model d’ensenyament. El programa ja es du a terme aquest curs, i el gener del 2014 gairebé 6.000 alumnes de 196 centres educatius de secundària -públics i concertats- ja han començat a idear i desenvolupar les seves aplicacions amb la formació pràctica.

El paper dels experts

La iniciativa mSchools està impulsada pel Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) amb la col·laboració de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA, l’entitat que agrupa els principals operadors mundials de telefonia mòbil.

El programa consta de quatre pilars. En l’assignatura optativa de 4t d’ESO Mobilitzem la informàtica, centrada en la conceptualització i disseny d’aplis, l’alumnat idea i desenvolupa conceptes creatius en forma d’aplicació per millorar hàbits quotidians, una tasca que faran acompanyats de professionals en actiu que fan de mentors i aporten a l’alumnat la visió de la indústria i els ajuda a valorar la viabilitat real dels projectes.

Àngels Mustienes, una de les professores que han fet la formació al personal docent, explica que és important que s’eduqui l’alumnat de secundària aprofitant la telefonia mòbil perquè “tots tenen mòbils a classe”. I afegeix: “Utilitzar el que el nen té a classe és pràctic. S’ha de potenciar i buscar la forma que no només juguin amb el WhatsApp”.

Pau Font és president de Catalunya Apps i creador d’Appsencatala.cat. Com a expert, afirma que no va dubtar “ni un minut” a entrar a formar part del projecte: “Reuneix aplicacions i educació, les meves dues grans passions”. A més, considera que és important que s’eduqui l’alumnat a partir de les aplis perquè “és una cosa que ells viuen cada dia, les porten a la butxaca”.

Més enllà de Mobilitzem la informàtica, hi ha tres branques més de treball. Els premis Mobile Learning Awards; el Mobile History Map, un projecte que vol donar èmfasi a la creació de continguts; i l’impuls dels emprenedors del sector TIC-Educació amb un programa dissenyat per fomentar i promoure les iniciatives locals en l’àmbit de la mEducation.

 


Quant a casaldelmestregranollers

El Casal del Mestre de Granollers Vallès Oriental, és un punt de trobada de persones interessades en educació. És una entitat sense ànim de lucre que vetlla per la millora i la innovació en educació. La vida del Casal es gestiona íntegrament de manera lliure i independent de qualsevol entitat pública o privada. La Junta recull les inquietuds i els interessos dels socis/es, que es concreten en la seva dinàmica. Les relacions que s’estableixen amb altres entitats que subvencionen part dels nostres projectes o ens aporten materials o altra mena de col·laboració, es fan en funció d’acomplir els objectius del Casal, sense que això condicioni la llibertat de gestió. Són els mateixos socis i sòcies del Casal i altres persones que col·laboren de manera puntual qui proposen i organitzen les activitats. Per tant, l’activitat i la línia d’actuació ve determinada en tot moment per les inquietuds i les necessitats de la gent que hi participa.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s