PROHIBIR ELS MÒBILS ALS INSTITUTS? ALGÚ TÉ UNA IDEA MILLOR?

FRANCINA MARTÍ

Professora de llengua i literatura. Membre de la Comissió executiva de Rosa Sensat

descarga (2)

Fa uns dies els diaris publicaven la notícia que un ajuntament del Maresme havia decretat la prohibició dels mòbils a les escoles i instituts del seu municipi. Al Facebook de Rosa Sensat, que es va fer ressò de la notícia, hi va haver opinions tant a favor de la mesura com en contra.

Quina responsabilitat tenim des de les escoles i instituts sobre aquest tema? Em sembla que el que cal no és prohibir, sinó educar.

Fa més de deu anys, o potser més de quinze, que als instituts ens trobem amb el “problema”: què fem amb els mòbils? Recordo que en el calaix de la meva taula sempre hi havia dos o tres mòbils “requisats” als alumnes esperant que algun pare o mare els passés a recollir. Què hem après tots aquests anys?

Doncs que els mòbils han passat a ser objectes d’ús quotidià per a gent de totes les edats i de totes les condicions. Avui, els mòbils són molt més que un telèfon: fan de rellotge, d’agenda, de càmera de vídeo, de càmera de fotos, de calculadora… i, amb la connexió a Internet, ofereixen molta informació a l’abast de la mà. A l’escola s’ha de renunciar a tenir totes aquestes prestacions que la majoria de nois i noies (per no dir tots) porten a la butxaca?

No es tracta de prohibir, sinó de convertir el mòbil en una eina més de treball a l’aula. I, sobretot, es tracta d’educar a fer-ne un ús responsable. Sobta que la polèmica sigui encara, més de quinze anys després, “prohibir” l’ús dels mòbils, i que no es debati a fons de quina manera des de les escoles i instituts donem criteris i normes d’ús als adolescents.

Durant tots aquests anys des de molts centres s’han fet propostes per introduir l’ús dels mòbils.

Hi ha força exemples de pràctiques en què s’utilitzen els mòbils amb finalitats educatives. Per exemple, en aquests moments el Departament d’Ensenyament i la Fundació Barcelona Mobile World Capital fan una proposta didàctica per a quart d’ESO per dissenyar i desenvolupar una app per a dispositius mòbils.

Encara som on érem? És cert que es fan propostes didàctiques per aprendre l’ús del mòbil, sobretot des del vessant més tecnològic. El que trobo a faltar és un debat més profund, entre professorat i alumnat, de com fem servir el mòbil d’una manera que afavoreixi la comunicació, i no que la distorsioni. Quan el que cal és donar criteris i normes d’ús, perquè tots (els adolescents i els adults) en fem un ús responsable, només se’ns acut prohibir-los?

Prohibir és fàcil, però no fa avançar. Educar és més difícil.

Anuncis

Quant a casaldelmestregranollers

El Casal del Mestre de Granollers Vallès Oriental, és un punt de trobada de persones interessades en educació. És una entitat sense ànim de lucre que vetlla per la millora i la innovació en educació. La vida del Casal es gestiona íntegrament de manera lliure i independent de qualsevol entitat pública o privada. La Junta recull les inquietuds i els interessos dels socis/es, que es concreten en la seva dinàmica. Les relacions que s’estableixen amb altres entitats que subvencionen part dels nostres projectes o ens aporten materials o altra mena de col·laboració, es fan en funció d’acomplir els objectius del Casal, sense que això condicioni la llibertat de gestió. Són els propis socis i sòcies del Casal i altres persones que col·laboren de manera puntual qui proposen i organitzen les activitats. Per tant , l’activitat i la línia d’actuació ve determinada en tot moment per les inquietuds i les necessitats de la gent que hi participa.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s