LA GIMNÀSTICA DEL CERVELL

141 col·legis catalans ja han incorporat l’activitat amb resultats satisfactoris

El Periódico de Catalunya

091014_0754_6.jpg

Hi ha qui defineix els escacs com «la gimnàstica del cervell», perquè qui els practica no només passa una bona estona i s’entreté, sinó que també exercita i desenvolupa les seves capacitats cognitives. «La diferència és que, en aquest cas, el múscul que s’estimula no és pròpiament un múscul», precisa Pablo Martín Peré, el polític mallorquí entusiasta d’aquest esport mental que la setmana passada va defensar al Congrés dels Diputats el seu reconeixement com a matèria escolar. En la seva apassionada intervenció parlamentària, Martín Peré va esmentar algunes experiències que ja estan en marxa a Espanya, com les que s’han implantat en col·legis de ciutats com Bilbao i en els de comunitats com Cantàbria i Catalunya i -amb menor intensitat- a Aragó, Galícia i Extremadura.

«Aquí, els escacs no s’han incorporat com una assignatura per si mateixa, amb un horari lectiu propi, sinó que és una eina, una metodologia que s’aplica sobretot en l’àrea de les matemàtiques», concreta Josep Cortada, director del col·legi públic Les Aigües de Cardedeu (Vallès Oriental), un dels centres pioners del programa Escacs a l’Escola, que promouen la Conselleria d’Ensenyament i la Federació Catalana d’Escacs, en col·laboració amb les universitats de Girona i Lleida.

Les Aigües va ser un dels 11 col·legis que van iniciar, ja fa tres anys, el programa. Aquest curs ja són 141 els participants a tot Catalunya, informa la federació d’escacs.

Però també hi ha escoles que estan utilitzant aquest joc d’estratègia per a l’assignatura d’Educació Física (o Psicomotricitat, en l’etapa preescolar). «Deu haver vist que hi ha patis de col·legi on, a terra, hi ha dibuixat un tauler gegant d’escacs, que s’utilitza perquè els nens s’hi moguin com si fossin les peces», ressalta Carme Saurina, professora de la Universitat de Girona i membre de l’Observatori dels Escacs d’aquesta universitat. A l’hora de l’esbarjo, el tauler del pati també és l’escenari per a mil jocs.

Mestres en formació

Tornant a Cardedeu i al col·legi Les Aigües: allà, tots els mestres del centre segueixen (o ja han seguit) cursos de formació per aprendre les regles bàsiques del joc. «No és necessari que siguin especialistes en el joc, només han de conèixer les quatre regles», explica Josep Serra, vocal de la federació d’escacs, l’entitat que imparteix els cursos i que ha editat diversos materials didàctics per orientar els mestres.

La valoració de l’experiència «és, després d’aquests tres anys, satisfactòria», assegura el director de Les Aigües. «Des del punt de vista metodològic, els escacs ens han permès diversificar, introduir diverses activitats diferents per adaptar-nos als diferents ritmes d’aprenentatge dels alumnes», conclou.

Quant a casaldelmestregranollers

El Casal del Mestre de Granollers Vallès Oriental, és un punt de trobada de persones interessades en educació. És una entitat sense ànim de lucre que vetlla per la millora i la innovació en educació. La vida del Casal es gestiona íntegrament de manera lliure i independent de qualsevol entitat pública o privada. La Junta recull les inquietuds i els interessos dels socis/es, que es concreten en la seva dinàmica. Les relacions que s’estableixen amb altres entitats que subvencionen part dels nostres projectes o ens aporten materials o altra mena de col·laboració, es fan en funció d’acomplir els objectius del Casal, sense que això condicioni la llibertat de gestió. Són els mateixos socis i sòcies del Casal i altres persones que col·laboren de manera puntual qui proposen i organitzen les activitats. Per tant, l’activitat i la línia d’actuació ve determinada en tot moment per les inquietuds i les necessitats de la gent que hi participa.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s