EL CASAL DEL MESTRE A LA JORNADA DE/PER L’EDUCACIÓ LLIURE I RESPECTUOSA

Aquí us deixem la crònica de la nostra companya Raquel Pla que va assistir en nom del Casal del Mestre a la I Jornada de/per l’Eduació Lliure i Respectuosa celebrada el passat cap de setmana a Sant Pere de Vilamajor

Sant Pere de Vilamajor, dissabte 24-10-2015 per L’Ateneu Itinerant Vilamajor

DSC_0029

Al llarg del dia hi havia a l’abast cartells i fotos d’algunes escoles i projectes, taules amb tríptics, llibres i intercanvi de roba, espai, tenda de campanya, catifa, contes i joguines. I a fora un parc.

Sobre tot, hi havia materials de la Xell i l’Ateneu Vilamajor.

DSC_0018

D’aquest Ateneu organitzador en van fer també 6 cèntims (intercanvis de roba, xerrades, trobades –aquest diumenge 1 sobre la mort, amb castanyes i moniatos-, TTIP, cinema…).

L’arribada de la gent va ser progressiva; al voltant de les 11 vam començar unes dinàmiques de grup:

– Vam fer una rotllana. Van posar una campana enmig i, qui entrava a tocar-la, es presentava i demanava quelcom (fer grups de 3 o … i fer alguna cosa com respirar, saltar, abraçar, ballar, tancar els ulls, … també dialogar sobre un tema; aquí jo vaig propasar els punts negatius i positius de l’educació).

DSC_0011

– Agrupats per A, B, C o D vam obrir uns sobres amb unes preguntes. Teníem fulls A3 i retolador per plasmar el debat sobre “infant”, “societat”, “adult”, “escolaritzar”, “conciliació horaris família i escola”, “els records de quan anàvem a esco”…

Anaven i venien exposicions i converses sobre l’educació viva, la crianza, la obligatorietat, l’educació, societat i política, els sous, proyectes compartits, Secundària, ràtios, interès, capacitats, límits, diagnosis i medicacions, motivacions, etapes evolutives, motivar, memòria, espais, horaris, mobiliari…

I… a dinar! Vam dinar una dotzena allà mateix a la Fàbrica, compartint fruites del mercat de dissabte, mandonguilles de la sogra-riquíiisimes!-, tahín i salsa de soja, humus, macarrons amb espinacs, pomes, figues i olives superiors.

DSC_0040Al llarg del dia s’anava parlant dels joves de Secundària.

En començar la segona part, al voltant de quarts de 5, van penjar un plafó de paper d’embalar amb post-its: Busco /Proposo (intenció i accio)/Demano.

El plafó tenia 4 sectors: Formació/Reflexió, Projectes, Recursos/Materials i Altres.

Vam organitzar 3 grups de debat: a-municipalitzar l’escola Vilamagore o… (d’allà mateix), b-abans dels 6 anys i c- transformar les escoles i instituts des de dins. I vam posar-ho en plenari.

I, quan ja anava acabant-se la tarda, vam expressar i compartir algunes experiències actuals: Blau cel, La llavor, La mimosa, Arcàdia, Casal del Mestre, Xell.

Raquel Pla Cristòfol, La Florida

Quant a casaldelmestregranollers

El Casal del Mestre de Granollers Vallès Oriental, és un punt de trobada de persones interessades en educació. És una entitat sense ànim de lucre que vetlla per la millora i la innovació en educació. La vida del Casal es gestiona íntegrament de manera lliure i independent de qualsevol entitat pública o privada. La Junta recull les inquietuds i els interessos dels socis/es, que es concreten en la seva dinàmica. Les relacions que s’estableixen amb altres entitats que subvencionen part dels nostres projectes o ens aporten materials o altra mena de col·laboració, es fan en funció d’acomplir els objectius del Casal, sense que això condicioni la llibertat de gestió. Són els mateixos socis i sòcies del Casal i altres persones que col·laboren de manera puntual qui proposen i organitzen les activitats. Per tant, l’activitat i la línia d’actuació ve determinada en tot moment per les inquietuds i les necessitats de la gent que hi participa.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s