Més enllà dels llibres… xerrada sobre la mediació literària

El passat 16 de gener vam rebre al Casal del Mestre de Granollers en Marc Alabart, mediador literari i membre de la cooperativa Tàndem LIJ, per parlar de la tasca de la mediació literària. Aquesta nova combinació de paraules, mediador literari, recull més acuradament tot allò que podem fer per millorar la relació de l’alumnat amb la lectura.

Ens va explicar com podem valorar i seleccionar els llibres per a infants i joves, com en podem preparar les converses literàries, ens va posar exemples de quines activitats podem fer amb el nostre alumnat en funció dels llibres… 

A continuació ens agradaria destacar cinc idees de la jornada: 

  • Llegir no és una obligació; LLEGIR és un DRET. Una oportunitat per enriquir-nos, per apropar-nos, per pensar, per viatjar… Els docents hauríem d’acompanyar, apropar el nostre alumnat a les lectures perquè potser no poden tenir aquest acompanyament des de fora. Que entre els infants es recomanin llibres, conversar sobre què han llegit o estan llegint, compartir estones de lectura en veu alta, estones de lectura individual… fan que de mica en mica es vagi aconseguint la inquietud i les ganes d’agafar un llibre. 
  • Les converses literàries ens permetran fomentar la lectura, viure la lectura, sentir-nos lectors i ser lectors experts. Sense ser lectors no podem ser lectors experts i sense ser lectors experts no ens podem sentir lectors. 
  • No és gens senzill escollir un llibre. Hem de tenir en compte un munt d’aspectes com: l’experiència lectora dels infants, l’extensió de l’obra, la musicalitat del text, el llenguatge, el tema, els personatges, les referències culturals… 
  • Quan fem mediació literària hem de mostrar el màxim possible una varietat d’obres. Hem d’evitar quedar-nos sols en un gènere, amb traduccions, amb escriptors masculins, europeus… Hem de mostrar varietat perquè així tothom podrà trobar què és el que més li agrada.

Per acabar, us recomanem escoltar el pòdcast que fan des de la cooperativa Tàndem amb en Guillem Fargas i la Marina Llompart. Cada setmana un nou pòdcast d’una horeta per endinsar-nos en el món meravellós dels llibres i de la mediació literària.

https://open.spotify.com/show/0HH57F9j3X4mRuZm2oCLBE?si=84b9479d89ca4520

I us deixem, per acabar, amb un recull dels llibres que vam poder fullejar i comentar de la mà del Marc Alabart.

Quant a casaldelmestregranollers

El Casal del Mestre de Granollers Vallès Oriental, és un punt de trobada de persones interessades en educació. És una entitat sense ànim de lucre que vetlla per la millora i la innovació en educació. La vida del Casal es gestiona íntegrament de manera lliure i independent de qualsevol entitat pública o privada. La Junta recull les inquietuds i els interessos dels socis/es, que es concreten en la seva dinàmica. Les relacions que s’estableixen amb altres entitats que subvencionen part dels nostres projectes o ens aporten materials o altra mena de col·laboració, es fan en funció d’acomplir els objectius del Casal, sense que això condicioni la llibertat de gestió. Són els mateixos socis i sòcies del Casal i altres persones que col·laboren de manera puntual qui proposen i organitzen les activitats. Per tant, l’activitat i la línia d’actuació ve determinada en tot moment per les inquietuds i les necessitats de la gent que hi participa.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari